cradle to cradle

schilders de vries stimuleert een betere leefomgeving.

eind 2006 zond vpro’s tegenlicht een fantastische en inspirerende documentaire uit over cradle to cradle. over hoe afval voedsel wordt. cradle to cradle is een verbazend eenvoudig en uitdagend ontwerpprincipe waarbij niet het “minder slecht doen” op de voorgrond staat, maar door herontwerp dingen “goed doen”. zo zijn volgens dit principe o.a. bureaustoelen, tapijt, kleding, textielstoffen ontwikkeld die het milieu niet meer belasten. materialen kunnen na gebruik óf teruggegeven worden aan de natuur (biosfeer) óf worden hergebruikt voor nieuwe producten (technosfeer).

cradle to cradle vindt, mede dankzij deze vpro-documentaire, zijn weg naar steeds meer sectoren van de economie. ook in de nieuwbouw wordt cradle to cradle steeds meer toegepast. zo heeft de gemeente almere dit als ontwerpprincipe voor haar stadsontwikkeling omarmd.

cradle to cradle in de bestaande bouw

cradle to cradle kan naar onze mening ook een bijdrage leveren om de bestaande bebouwde omgeving duurzamer te maken. denk bijvoorbeeld aan nu al toepasbare oplossingen als het energieneutraal maken van gebouwen, groene daken, hergebruik van sloopafval. maar met cradle to cradle kan naar onze mening meer. er kan ook functionaliteit worden toegevoegd. zo liepen wij bijvoorbeeld in onze zoektocht aan tegen een innovatieve muurverf die de binnenluchtkwaliteit sterk verbetert. een product wat prima past binnen de cradle to cradle gedachte, want de kwaliteit van de lucht binnen in gebouwen is in bijna alle gevallen slechter dan buiten, slechter zelfs dan in industriële omgevingen.

samenwerking

om de toepasbaarheid van cradle to cradle bij renovatie en (groot)onderhoud verder te kunnen ontwikkelen heeft schilders de vries samenwerking gezocht met 4 andere onderhoudsbedrijven verspreidt door nederland. hiervoor is een samenwerkingsverband opgericht: fareno. De organisatie heeft een innovatiesubsidie ontvangen van € 250.000,--. er wordt samengewerkt in de keten: diverse opdrachtgevers en leveranciers werken mee. gezamenlijk is ook een cradle to cradle training gevolgd. deze is opgezet door fontys hogeschool in samenwerking met epea, het bureau van 1 van de bedenkers van het cradle to cradle concept. schilders de vries is één van de 1e 10 bedrijven die het cradle to cradle certificaat in ontvangst mocht nemen. uitdaging is dan ook om een gebouw bij renovatie vriendelijker te maken voor de gebruikers zodat een bijdrage wordt geleverd aan het verbeteren van de leefomgeving. daar is ook één van onze opdrachtgevers, woningstichting lefier uit groningen, van overtuigd. inmiddels hebben we een pre-pilot “renoveren volgens cradle to cradle” afgerond. de ervaringen zijn veelbelovend. meer pilotprojecten volgen.
 

C2C kaart voor de bouw

download hier de c2ckaart voor de bouw

cradle to cradle remaking the way we make things cradle to cradle remaking the way we make things nederlandse vertaling nederlandse vertaling