noordelijke bedrijven ontvangen cradle to cradle certificaat

24-03-2009

persbericht

negentien deelnemers aan de cursus cradle to cradle van fontys hebben vorige week hun certificaat in ontvangst mogen nemen. fontys internationale hogeschool economie verzorgde de afgelopen maanden in arnhem voor de eerste keer deze cursus voor het bedrijfsleven.

cradle to cradle (c2c) gaat uit van de gedachte dat alle afval weer ‘voedsel’ moet worden voor nieuwe producten. zo verdwijnt er geen afval naar de afvalbergen, maar blijven (vaak dure) materialen in de cyclus. c2c kan gezien worden als oplossing voor een duurzame wereld. tijdens de training maakten de deelnemers kennis met de verschillende aspecten rondom dit thema. de modules, die in acht avonden aan bod kwamen, gingen onder andere in op de aspecten economie, design en energie rondom cradle to cradle. michael braungart, samen met william mcdonough schrijver van het boek ‘cradle to cradle, remaking the way we make things’ en zijn bedrijf epea verleenden medewerking aan de cursus. chief executive officer (ceo) albin kälin van epea gaf een train-the-trainer aan de docenten van de cursus en verzorgde zelf twee modules.

vertaalslag naar eigen bedrijf
de deelnemers vertaalden de opgedane kennis rondom de verschillende facetten van c2c steeds naar hun eigen bedrijf. ze sloten de cursus af vol met ideeën hoe c2c te implementeren in hun eigen organisatie. saskia van stroe-biezen, lector innovatiemanagement bij fontys internationale hogeschool economie te venlo, vertelt waarom het belangrijk is dat c2c onderdeel gaat uitmaken van de strategie van bedrijven: "juist nu is het van belang om te investeren in duurzaamheid. niet alleen vanuit een ecologische gedachte, maar vooral ook vanuit economisch en sociaal oogpunt. c2c heeft aandacht voor alledrie de aspecten, en is daarom een kans die nu gegrepen moet worden. door samen te werken in de keten wordt deze kans alleen maar groter".

noorden
vanuit het noorden namen 3 organisaties deel aan de training, te weten: schilders de vries, selmeijer advies en lefier stad groningen. initiatiefnemer schilders de vries werkt samen met klanten en leveranciers om te onderzoeken hoe bestaande gebouwen en woningen duurzamer gemaakt kunnen worden door bij renovatie het cradle to cradle principe toe te passen. met lefier is een pilot-project opgestart. schilders de vries werkt voor deze ontwikkeling verder samen met een 4-tal collega-bedrijven verspreid over het land in een samenwerkingsverband genaamd fareno. In dit verband werd ook gezamenlijk de cradle to cradle training gevolgd samen met een aantal opdrachtgevers en leveranciers.

deelnemers aan de training waren de volgende bedrijven:

 • schilders de vries groningen/assen/drachten
 • van der snoek vastgoedonderhoud alphen aan den rijn
 • van wijk vastgoedonderhoud de meern/amsterdam
 • wessels vastgoedonderhoud sittard
 • sw bv rotterdam/oss
 • sw wolda hoorn/amsterdam
 • sigma coatings uithoorn
 • alphaplan alphen aan den rijn
 • caparol nijkerk
 • meander zorggroep maastricht
 • selmeijer advies groningen
 • lefier wooncorporatie groningen

 

saskia van stroe rijkt het certificaat uit aan roelof de vries

c2c certificaat c2c certificaat