schilders de vries wint prijs duurzaamste ondernemer groningen

10-02-2010

persbericht

schilders de vries, een bedrijf dat zich bezighoudt met onderhoud en verbetering van bestaand vastgoed, is uitgeroepen tot de duurzaamste ondernemer 2009 van de gemeente groningen. printbedrijf wm veenstra groep kreeg een zeer eervolle vermelding. kids first kinderopvang en dingenmaker mochten elk de aanmoedigingsprijs in ontvangst nemen.

roelof de vries ontvangt de prijs uit handen van wethouder jaap dijkstra

schilders de vries ontving de bijbehorende cheque van 20.000 euro vanmiddag uit handen van milieuwethouder jannie visscher en wethouder jaap dijkstra van economische zaken. dit jaar reikten de wethouders bovendien twee aanmoedigingsprijzen uit: kids first kinderopvang en dingenmaker mochten elk een cheque van 5.000 euro mee naar huis nemen.

schilders de vries onderscheidde zich van de overige 28 deelnemende bedrijven vooral door de brede aanpak om duurzaam ondernemen niet alleen binnen het eigen bedrijf, maar ook in de onderhoudsbranche als geheel te verankeren. zo is schilders de vries één van de trekkers van het samenwerkingsverband fareno: hierin werken vijf bedrijven samen aan een betere leefomgeving. zij doen dit onder meer door toepassing van het cradle to cradle principe bij renovatie en onderhoud, stimuleren van fabrikanten om duurzame producten te ontwikkelen en stimuleren van opdrachtgevers om duurzaam te werken. fareno geldt landelijk als een absolute koploper in de branche waar het gaat om duurzaamheid. schilders de vries bleef nipt drukkerij en printbedrijf wm veenstra groep voor, dat tijdens de bijeenkomst een zeer eervolle vermelding kreeg.

twee aanmoedigingsprijzen
de kwaliteit van de inzendingen voor de titel duurzaamste ondernemer was dit jaar hoog. dat blijkt uit het feit dat de jury uiteindelijk besloot niet één, maar twee aanmoedigingsprijzen toe te kennen. kids first kinderopvang kreeg de prijs vanwege de actieve participatie van alle medewerkers om duurzaamheid in de dagelijkse praktijk invulling te geven. dingenmaker won de aanmoedigingsprijs met haar plan om een kunstzinnig vormgegeven, duurzame, mobiele en milieuvriendelijke keuken te bouwen die ingezet kan worden bij manifestaties en evenementen. zo wil het tweemansbedrijf niet alleen duurzaamheid creatief onder de aandacht brengen, maar ook een biologisch alternatief bieden voor de ‘fastfood-cultuur’ tijdens evenementen.

de drie prijswinnaars

prijsvraag
de gemeente groningen schreef voor het derde achtereenvolgende jaar de prijsvraag duurzaamste ondernemer uit. met de duurzaamheidsprijs wil de gemeente groningen in de eerste plaats ondernemers belonen voor goed duurzaam ondernemerschap. daarnaast moet de prijs de bekendheid over rendabele en concrete mogelijkheden voor duurzaam ondernemen vergroten.

alle bedrijven in de gemeente groningen konden meedingen naar de hoofdprijs. de opdracht was om projecten of plannen in te dienen rond duurzaam ondernemen. de jury bestond uit de stad-groninger milieuwethouder jannie visscher, frank broersma, regiomanager van de noordelijke kamer van koophandel, wim van gemert, lector energietransitie aan de hanzehogeschool groningen en arno gielen, directeur van het technologiecentrum noord-nederland.

29 Ideeën voor duurzaam ondernemen
in totaal dongen 29 bedrijven mee naar de hoofdprijs. naast de drie prijswinnaars waren dit adviesbureau vanderweele, biodys bv, blooms, bonbonatelier schlaman, bootsma projecten, brcc bv, de hoogzaak, drenth automatic electronics, energieremmers, energy vision, ev-garage, fred&ginger, friendship travel & trade company, groei 50 b.v., group 4 securicor, hanze development, hoving bouw, la compagnie, m&o lighting solutions, menzis, odeq bv, proces-groningen & zylon internet services, smurfit kappa solid board, stiggelbout slagwerk, unica installatiegroep bv en wm veenstra groep.